‘İstanbul Kent Konseyi Roman Kadınların da Sesi Olmayı Amaçlıyor’

Anasayfa

Haberler

‘İstanbul Kent Konseyi Roman Kadınların da Sesi Olmayı Amaçlıyor’

Haberler
‘İstanbul Kent Konseyi Roman Kadınların da Sesi Olmayı Amaçlıyor’

09 Eylül 2021

İstanbul Kent Konseyi, ‘Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi’ düzenledi. Roman kadınların sorunlarını kendilerinden dinleyerek oluşturulacak atölye çıktılarıyla politikaların şekillenmesi ve strateji belgesi hazırlanması hedefleniyor.

İstanbul Kent Konseyi, Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı ile iş birliği yaparak ‘Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi’ düzenledi. 7 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen atölyeye, İstanbul’un çeşitli ilçelerinden 25 Roman kadın katıldı.

STK temsilcilerinin ve İBB’nin farklı birimlerinden katılımcıların dahil olduğu atölyede, ‘eğitim, istihdam, mekân, kültürel önyargılar ve ayrımcılık’ üzerine tartışmalar yapıldı ve tespit edilen sorunlara çözüm önerileri geliştirildi.

Atölye Roman Kadınlar Adına Fark Yaratabilir’

İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, İBB’nin 2019 yılında düzenlediği Roman Çalıştayı’nı hatırlatarak çalıştaydaki kadın sayısının azlığına dikkat çekti. Bugün düzenlenen atölyenin kadın odaklı olduğunu vurgulayan Hadi, “Roman kadınların sorunlarını doğrudan kendilerinden duyabilmek, bu sorunlara yönelik çözümler üzerinde beraber düşünebilmek ve politikalara dönük bir strateji belgesi hazırlayabilmek için bir araya geldik. Ortak akla ulaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. Kent Konseyi olarak Roman kadınların da sesi olmayı amaçladıklarını kaydeden Hadi, atölyenin Roman kadınlar adına fark yaratabileceğini söyledi.

Atölyede elde edilen veriler, politika önerileri olarak ilgili birimlere sunulacak.

Atölyenin düzenleyicilerinden Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, Roman kadınların ilk defa mahalle dışında büyük salonlarda söz söyleyebildiğini, birlikte olmaktan ve kendilerini büyük platformlarda ifade etmekten güç alan kadınların, aktivizm yolunda adımlar attığını dile getirdi. “Toplumda sözü olmayan ve karar verme mekanizmalarına erişemeyen kadınların, söyledikleri sözün politikaya dönüşecek olması çok önemli.” diyen Arus, atölyede elde edilen verilerin, politika önerileri olarak ilgili birimlere sunulacağını belirtti.

‘Kadınlar, Ağır Yoksullukla Boğuşuyor; Madde Kullanımı Yaygınlaşıyor’

Atölyenin düzenleyicilerinden Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği kurucusu Dr. Ece Öztan, bu çalışma kapsamında, Roman mahallelerine giderek kadınların dertlerini dinlediklerini aktardı. Dinlediklerinden yola çıkan Öztan, “Mahallelerdeki sorunlar çok katmanlı. Kadınlar, ağır yoksullukla boğuşuyor. Öte yandan istihdam olanakları sınırlı. Örneğin kâğıt toplamaya çıkan kadınların, çekçeklerine son günlerde el konuluyor. Yine madde kullanımının hızla yaygınlaşması en büyük dertlerinden biriydi.” şeklinde konuştu.

‘Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi’ ile eğitim, istihdam, mekân, kültürel önyargılar ve ayrımcılık üzerine üretilebilecek yerel sosyal politikaları ele aldıklarını ifade eden Öztan, öğretim üyesi Dr. Özgün Biçer ile birlikte atölyeden elde ettikleri verileri raporlaştırarak İBB’ye politika önerileri sunacaklarını da sözlerine ekledi.

‘Bari Çocuklarımız Dışlanmasın’

Roman kadınlardan Feray Özlaf, Romanların her yerde dışlandığını, bu dışlanmanın kendilerini yorduğunu dile getirerek “Çocuklarımız bari dışlanmasın.” dedi. Roman kadınlara imkân verilirse onların her şeyi yapabileceklerini ifade eden Özlaf, böyle atölyelerin söz söylemek için fırsat olduğunu sözlerine ekledi.

Bir diğer Roman kadın Zeynep Tunç, Roman çocuklarının eğitime erişimin önündeki engelleri aşmak için zorlu bir mücadele verdiğini ve zincirleri kırarak üniversite okuyabildiğini anlattı. Derin yoksulluğa ve toplumun “Okuma!” baskısına rağmen eğitime tutunduğunu aktaran Tunç, yılların hiçbir şeyi değiştirmediğini, bugünkü çocuklar için de aynı ağır koşulların devam ettiğini söyledi.

Sivil Sayfalar