Basına ve Kamuoyuna

Anasayfa

Haberler

Basına ve Kamuoyuna

Haberler

Ötekileştirilmiş gruplara yönelik ayrımcılığın önlenmesi konusunda siyasi karar vericiler, siyasi aktörler ve yerel idarecilerin rolü ve sorumluluğu büyüktür. Bu kişilerin ayrımcılığı pekiştirecek ayrımcı ifadeleri ve nefret söylemleri Romanlar gibi kırılgan grupların daha da dışlanmasına neden olmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Edirne Valisi Sayın Dursun Ali Şahin'in Romanlardan oluşan ‘Edirne Valiliği Mehteran Takımı'nın ilk gösterimi sonrasında bir konuşma yaparak şu ifadeyi kullanmıştır; “Herkes dünyaya ağlayarak gelir ama romanlar zurna çalarak gelir.” Birçok basın kuruluşunda yer alan bu haber Romanları derin bir üzüntüye boğmuş ve kırgınlık yaratmıştır.

Romanların çözülmeyi bekleyen son derece ciddi ve acil sorunları bulunmaktadır. Türkiye toplumunun en dezavantajlı gruplarından biri olan Romanlar yoksulluk, sosyal dışlanma ve ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlarla boğuşmaktadır. Romanlar en temel vatandaşlık hakları olan eğitim, istihdam ve barınma hakkına erişim konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. Özellikle son yıllarda uygulanmakta olan kentsel dönüşüm projeleri Romanları daha derin bir yoksulluğun ve dışlanmanın içine itmiştir. Kentsel dönüşüm projeleri Romanların yaşam alanlarını, kültürlerini, mahalle kültürü içerisinde şekillenen insani ilişkileri ve dayanışma kurumlarını tahrip etmektedir.

Roman Açılımı ile birlikte toplumda görünür hale gelen Romanlar, son yıllarda nefret suçlarının ve linç girişimlerinin hedefi haline gelmiştir. 2010 yılında Manisa'nın Selendi ilçesinde, 2013 yılında Bursa'nın Osmangazi ve İznik ilçelerinde Romanlara karşı gerçekleştirilen linç girişimleri, 2015 yılında Denizli'nin Honaz ilçesinde öldürülen 10 yaşındaki Engelli Roman Çocuğu Türkiye'de Romanlara karşı ayrımcılığın ne boyutlara ulaşabileceğinin en acı örnekleridir.

Romanlar yaşadıkları bu sorunların acilen çözülmesini istiyor. Romanlar söz konusu olduğunda yalnızca Roman dansı ve müziğini gören, Romanların en can yakıcı sorunlarını görmezden gelen bu anlayışı kınıyor ve etki alanı geniş olan ve toplumun geniş kesimlerine ulaşan kişilerin ayrımcılık konusunda daha duyarlı olmasını bekliyoruz.

Roman çocukları da tıpkı diğer çocuklar gibi ağlayarak dünyaya geliyor. Doğuştan yakasına yapışan yoksulluk ve sosyal dışlanma ile mücadele eden Romanlar artık eğlence nesnesi olarak değil onurlu ve eşit yurttaşlar olarak görülmek ve yaşamak istiyor.

Bizler Türkiye’nin dört bir tarafında hak mücadelesi veren Roman sivil toplum örgütleri ve ayrımcılık karşıtı aktivistler olarak Edirne Valisi Sayın Dursun Ali Şahin'in Roman vatandaşlardan özür dilemesini talep ediyoruz!

RODA – Romanlar için Diyalog Ağı


RODA – Romanlar için Diyalog Ağı'nda Yer Alan STK'lar

Akhisar Roman Merkezi Federasyonu (Manisa)
Adana Romanlar Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (Adana)
Dikili Roman Derneği (İzmir)
Diyarbakır Romanları ve Domları Gençlik Kültür Derneği (Diyarbakır)
Dom Kabilesi Kültürünü Araştırma Geliştirme Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Hatay)
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği (Edirne)
Eğitim Geliştirme ve Küresel Ayrımcılıkla Mücadele Derneği (EGKAM) – (İstanbul)
Gaziantep Davulcular ve Zurnacılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (Gaziantep)
Gaziantep Şehit Kamil Aşiretler Dayanışma ve Yardımlaşma Kültür Derneği (Gaziantep)
Kilis Şehit Kamil Aşiretler Dayanışma ve Yardımlaşma Kültür Derneği (Kilis)
Kültürel Araştırma ve Dayanışma Derneği – LOMDER (Artvin)
Sıfır Ayrımcılık Derneği (İstanbul)
Tire Romanlar Derneği – TİROMDER (İzmir)