Haberler
- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Eğitmenler Aranıyor!
- Ekip Arkadaşları Arıyoruz!
- Roman Eğitim Fonu Burs Başvuruları 15 Mart'a Uzatıldı!
- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Mentorler Aranıyor!
- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Değerlendirme Kurulu Üyeleri Aranıyor!
- En Roman Dostu Belediye Başkanı Aday Başvuruları Başladı!
- Roman Eğitim Fonu Burs Başvuruları Başladı!
- COVID-19’un Türkiye’deki Roman Toplulukları Üzerindeki Sosyo-Ekonomik Etki Araştırması Raporu İngilizce Olarak Yayınlandı.
- Romanlar Sorunlarına Çözüm Bekliyor
- 6 Şubat 2023’te Yaşanan Kahramanmaraş Depremleri Sonrası İhtiyaç Analizi
- Roman Entegrasyonu için AB Ödülü başvuruları açıldı.
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık'tan Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken'e Ziyaret
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık ve Milletvekili Sayın Cemal Bekle'den Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sayın Fatma Varank'a Ziyaret
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık Roman Milletvekilleri ile Bir Araya Geldi
- RODA Üyeleri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni Ziyaret Etti
- RODA'dan Geri Dönüşüm Atık Kooperatifi’nin Genel Koordinatörü Sayın Çiğdem Cengiz'e Ziyaret
- RODA'dan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Sayın Adem Ceylan'a Ziyaret
- RODA Ankara temasları başladı
- Pandemi Döneminde Roman Çocukların Eğitime Erişimi
- Roman çocuklar
- ROMAN ÇOCUKLARIN EĞİTİME ERİŞİMİ, PANDEMİDE YÜZDE 2’LERE KADAR DÜŞTÜ: “ÇOCUKLAR HAYAL KURMAYI BIRAKMIŞLAR”
- Elmas Arus, Kültürhane'nin konuğu oldu.
- Roman Diyalog Ağı Üyeleri Mersin’de
- “Buçuk” Belgeseli Kültürhane Mersin‘de Gösterildi.
- Roman Diyalog Ağı Olarak Adana’daki Üyelerimizle Görüşmelerimiz Devam Ediyor.
- Roman Diyalog Ağı Ekibi Adana’da
- Kültürhane Mersin'de Buçuk Gösterimi Gerçekleştirilecek
- RODA Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Şener’i Ziyaret Ettik
- Roman Diyalog Ağı Üyeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlar Şube Müdürü Ulaş Aydın ile Bir Araya Geldi
- RODA Üyeleri Balıkesir Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam ile Buluştu
Edanur Tanış 27.09.2021
Başka Bir Siyaset Okulu’nun beşinci yılı tamamlandı. Akademisyenler, gazeteciler, uzmanlar ve öğrenciler sekiz gün süren eğitimde katılımcı demokrasi, sosyal medyada savunuculuk, yerel yönetim, toplumsal cinsiyet, LGBTİ+ hakları gibi konuları gündemlerine aldı. Bu yıl İstanbul’da, 18-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenen eğitimi Başka Bir Siyaset Okulu Danışmanı Ulaş Bayraktar ve projenin koordinatörü Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus Medyascope’a anlattı.
Koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl çevrimiçi yapılan Başka Bir Siyaset Okulu, bu yıl ise Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından Olof Palme Uluslararası Merkezi’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) desteği ile yüz yüze düzenlendi. Başka Bir Siyaset Okulu, toplumsal meselelere ilgi duyan gençlerin ve genç Romanlar’ın siyasal ve sosyal alanda aktif yurttaşlar olmalarını teşvik etmeyi ve karar verici mekanizmalara katılımlarını artırmayı hedefledi. Eğitim kapsamında 18- 35 yaş arasında farklı kimliklerden ve farklı şehirlerden yaklaşık 20 genç bir araya geldi.
Başka Bir Siyaset Okulu’nda Turgut Tarhanlı, Özgür Mumcu, Ulaş Bayraktar, Itır Aydoğan, Hemra Nida, Yaşar Adnan Adalı, Ece Öztan, Bediz Yılmaz, Nazım Alpman, Ertan Aksoy, Aylin Vartanyan, Emine Özkan, Emre Erdoğan, Feyzi Erçin, Halim Kır, Umut Güner, Yıldız Tar, Zelal Yalçın, Özlem Ece, Bülent Şık, Mahir Polat, Helün Fırat, Tülin Hadi, Pınar Uyan Semerci, Murat Meriç ve Yüksel Taşkın gibi akademisyen, sivil toplum temsilcisi ve siyasetçiler eğitmen olarak yer aldı.
Başka Bir Siyaset Okulu’nun ortaya çıkış hikayesini anlatan projenin koordinatörü Elmas Arus, “2015 yılında Boğaziçi Siyaset Okulu’na gitmiştim. Bana çok şey kattı. Oraya gittiğimi duyan pek çok Roman genç arkadaş da başvurmak istediler, heveslendiler. Başvuranlar kabul almamış. Böyle istekler çok olunca ve alternatiflerin az olduğunu görünce bu okulun kurulması fikri ortaya çıktı” dedi.
Başka Bir Siyaset Okulu’nun Boğaziçi Siyaset Okulu’ndan farklı olarak pratikte ve teoride toplumun ve Roman gençlerin ihtiyaçlarına göre dizayn edildiğini dile getiren Arus, “Okulun ilk yılında eğitime katılan herkes farklı Roman gruplarındandı. Daha sonra farklı kırılganlıklara ve fikirlere sahip gençlerin başvurularına açık hale getirdik programı” diye devam etti.
“Birlikte yaşama kültürünü organize edebiliyoruz, yeter ki istensin”
Bu yıl neredeyse her siyasi görüşten gencin programa, ülkenin farklı yerlerinden katıldığını söyleyen Arus, “Bu kadar farklılıkla birlikte birbirini anlayan, çatışmasız ve birbirine eşit bakan bir çalışma olması beni çok gururlandırdı. Elbette ki sertleşilen, çatışılan noktalar oldu, insanlar bunu anlayışla ve empati kurarak hallettiler. Demek ki birlikte yaşama kültürünü organize edebiliyoruz, yeter ki istensin” diye konuştu.
“Bu okul bir temas ve insan temas ettikçe kendini idrak edebiliyor”
Başka Bir Siyaset Okulu Danışmanı Ulaş Bayraktar ise projenin hedeflerini şöyle anlattı: “Burada yapmaya çalıştığımız şey, bilgiyi ilham verecek bir biçimde aktarma, paylaşmak. Burada, ‘Bu budur’ gibi iknaya dayalı değil ilhama dayalı bir şey yaratmaya çalışıyoruz. Hem Türkiye’nin farklı yörelerinden hem de farklı toplumsal sorunlarla mücadele eden ya da buna maruz bırakılan kişileri, mücadelelerine ilham verecek bilgiye sahip kişilerle buluşturmaya çalışıyoruz.”
Bilgiyi üretme ve onu paylaşma mecralarının daraldığını belirten Bayraktar, “Bu okula çok büyük anlamlar yüklüyor değiliz. ‘Bu siyaset okulu sayesinde çok büyük değişiklikler olacak’ demiyoruz ama ateşböceklerine ateşlerini yakmak için moral, ilham ve donanım sağlamak gibi bir muradımız var. Benim için her sene çok keyifli oluyor. Sunumlardan ve öğrencilerin sunumlara tepkilerinden ve sorularından çok besleniyorum. Hiç bakmadığımız açılardan fikirler duyuyoruz. Bu da çok besleyici oluyor. Bu okul bir temas ve insan temas ettikçe kendini idrak edebiliyor” diye ekledi.
Medyascope