COVID-19’un Türkiye’deki Roman Toplulukları Üzerindeki Sosyo-Ekonomik Etki Araştırması Raporu İngilizce Olarak Yayınlandı.
Romanlar Sorunlarına Çözüm Bekliyor
6 Şubat 2023’te Yaşanan Kahramanmaraş Depremleri Sonrası İhtiyaç Analizi
Roman Entegrasyonu için AB Ödülü başvuruları açıldı.
RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık'tan Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken'e Ziyaret
RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık ve Milletvekili Sayın Cemal Bekle'den Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sayın Fatma Varank'a Ziyaret
RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık Roman Milletvekilleri ile Bir Araya Geldi
RODA Üyeleri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni Ziyaret Etti
RODA'dan Geri Dönüşüm Atık Kooperatifi’nin Genel Koordinatörü Sayın Çiğdem Cengiz'e Ziyaret
RODA'dan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Sayın Adem Ceylan'a Ziyaret
RODA Ankara temasları başladı
Pandemi Döneminde Roman Çocukların Eğitime Erişimi
Roman çocuklar
ROMAN ÇOCUKLARIN EĞİTİME ERİŞİMİ, PANDEMİDE YÜZDE 2’LERE KADAR DÜŞTÜ: “ÇOCUKLAR HAYAL KURMAYI BIRAKMIŞLAR”
Elmas Arus, Kültürhane'nin konuğu oldu.
Roman Diyalog Ağı Üyeleri Mersin’de
“Buçuk” Belgeseli Kültürhane Mersin‘de Gösterildi.
Roman Diyalog Ağı Olarak Adana’daki Üyelerimizle Görüşmelerimiz Devam Ediyor.
Roman Diyalog Ağı Ekibi Adana’da
Kültürhane Mersin'de Buçuk Gösterimi Gerçekleştirilecek
RODA Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Şener’i Ziyaret Ettik
Roman Diyalog Ağı Üyeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlar Şube Müdürü Ulaş Aydın ile Bir Araya Geldi
RODA Üyeleri Balıkesir Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam ile Buluştu
Roman Diyalog Ağı Üyeleri Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile Bir Araya Geldi
Roman Diyalog Ağı Üyelerinden Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın’a Ziyaret
Roman Diyalog Ağı Üyelerinden Konak Belediyesi Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) Müdürü Turan Ateş’e Ziyaret
Roman Diyalog Ağı Ekibi Efes Selçuk Belediye Başkanı'nı Ziyaret Etti.
Roman Diyalog Ağı Ekibi İzmir Efes'teydi
Roman Diyalog Ağı - RODA Üyeleri Proje Planlama Atölyesinde Bir Araya Geldi
Roman Akademi İzmir’de

İstanbul Kent Konseyi, Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı ile birlikte “Roman Kadınlar İçin Kentsel Hizmetler Atölyesi”ni düzenledi. Atölyeye, İstanbul’un farklı ilçelerinden 25 Roman kadın katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu’ndan Dr. Başak Akkan, Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Çetin Çelik ve Mekanda Adalet Derneği’nden Bahar Bayhan’ım moderatörlüğündeki atölyede, eğitim, istihdam, mekan, kültürel önyargılar ve ayrımcılık konuları üzerine tartışmalar yapıldı, belirlenen sorunlarla ilgili çözüm önerileri geliştirildi.
İstanbullu Roman kadınlar, 8 Eylül’de İstanbul Kent Konseyi, Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman Diyalog Ağı’nın düzenlediği Kentsel Hizmetler Atölyesi’nde bir araya geldi. Atölyeye İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı birimlerinden yetkililer de katıldı. Atölyenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, “Roman kadınların sorunlarını doğrudan kendilerinden duyabilmek, bu sorunlara yönelik çözümler üzerinde beraber düşünebilmek ve politikalara dönük bir strateji belgesi hazırlayabilmek için bir araya geldik” dedi.
“Birlikte olmaktan güç alan Roman kadınlar aktivizm yolunda adımlar atıyor”
Atölyenin düzenleyicilerinden Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, Roman kadınların ilk defa mahalle dışında büyük salonlarda söz söyleyebildiğini, birlikte olmaktan ve kendilerini büyük platformlarda ifade etmekten güç alan kadınların, aktivizm yolunda adımlar attığını dile getirdi. Arus, “Toplumda sözü olmayan ve karar verme mekanizmalarına erişemeyen kadınların söyledikleri sözün politikaya dönüşecek olması çok önemli” diye konuştu.
“Kadınlar ağır yoksullukla boğuşuyor”
Atölyenin düzenleyicilerinden Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği kurucusu Dr. Ece Öztan, şunları söyledi: “Mahallelerdeki sorunlar çok katmanlı. Kadınlar, ağır yoksullukla boğuşuyor. Öte yandan istihdam olanakları sınırlı. Örneğin kağıt toplamaya çıkan kadınların çekçeklerine son günlerde el konuluyor. Yine madde kullanımının hızla yaygınlaşması en büyük dertlerinden biri. Maddeye engel olmak için çok fazla mücadele etmeleri gerekiyor ve güçleri buna yetmiyor.”
Atölyede, eğitim, istihdam, mekân, kültürel önyargılar ve ayrımcılık üzerine üretilebilecek yerel sosyal politikaları ele aldıklarını söyleyen Öztan, öğretim üyesi Dr. Özgün Biçer ile birlikte atölyeden elde ettikleri verileri raporlaştırarak İBB’ye politika önerileri sunacaklarını belirtti.
“Çocuklarımız bari dışlanmasın”
Mahallelerdeki sorunları anlatmak için atölyeye geldiğini söyleyen Roman kadınlardan Feray Özlaf, Romanlar’ın her yerde dışlandığını, bu dışlanmanın kendilerini yorduğunu dile getirerek, “Çocuklarımız bari dışlanmasın” dedi.
Roman çocuklarının eğitime erişiminin önündeki engellere dikkat çeken Roman kadınlardan Zeynep Tunç, üniversite okuma hikayesini anlattı. Politika üretenlerle, akademisyenlerle ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları anlatmanın hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Tunç, Roman kadınların hak arama yolunda koşmaya hazır olduğunu dile getirdi.
Medyascope