Medya mensuplarına yönelik sohbet ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

Anasayfa

Haberler

Medya mensuplarına yönelik sohbet ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

Haberler
Medya mensuplarına yönelik sohbet ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Durde Platformu tarafından medyada Romanlara yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemine dikkat çekmek amacıyla medya mensuplarına yönelik bir sohbet toplantısı gerçekleştirmiştir.

27 Aralık 2014 Cumartesi günü Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler, Eğitim Geliştirme ve Küresel Ayrımcılıkla Mücadele Derneği Başkanı Bahattin Turnalı, İzmir Tire Romanlar Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, Roman Aktivist Şadi Çatı, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Durde Platformu Sözcüsü Levent Şensever, Roman STK temsilcileri ve birçok medya mensubu katılmıştır./p>

Geçtiğimiz haftalarda gösterime giren “Roman Havası” dizisinin ortaya koyduğu ayrımcı dile dikkat çeken Roman STK temsilcileri dizinin yayından kaldırılması ve medyada Romanlara yönelik ayrımcı dilin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirmiştir.

İzmir Tire Romanlar Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, “Türkiye’de hangi Roman mahallesine girerseniz girin ilk göze çarpacak şey kavga, gürültü veya vur patlasın çal oynasın değil, yoksulluk fakirliktir.” diyerek ve Romanlar ile ilgili bir dizi yapılacaksa önce Roman mahallesinde yaşanması ve oradaki yaşamı görmesi gerektiğini belirtmiştir.

Eğitim Geliştirme ve Küresel Ayrımcılıkla Mücadele Derneği Temsilcisi Bahattin Turnalı, Roman Havası dizisinin ilk bölümünün yayınlanmasının ardından gösterdikleri tepki üzerine dizinin yayın koordinatörü Sadık İnanoğlu’nun kendileriyle iletişime geçerek dizinin onların önerisi ile küçük değişiklikler yapılarak yayına devam etmesi teklifinde bulunduğunu ancak kendilerinin bu teklifi kabul etmediğini belirtmiştir.

Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus ise, dizinin senaristlerinin değişmesinin bir şey ifade etmeyeceğini, zihniyet değişmediği sürece önyargıların devam edeceğini ve bu nedenle dizinin yayından kaldırılması gerektiğini ifade etmiştir. Arus, Romanları ötekileştiren dizilere karşı daha önce Roman toplumundan tepki gelmediğini belirterek, örgütlenmenin artmasıyla tepkilerin gelmeye başladığını ve Roman Havası dizisine birçok Roman derneğinin tepki göstermesinin önemli olduğunu kaydetmiştir. Arus, ayrıca söz konusu dizi dışında yazılı ve görsel medyada Romanlara karşı ayrımcı ve nefret söylemine varan yayınların olduğuna da dikkat çekmiştir.

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler da, Roman Havası dizisinin Roman kültürüyle bağdaşmadığını ve Romanları toplumda daha da ötekileştirdiğini dile getirmiştir. Güyümgüler, Romanların artık örgütlü bir şekilde seslerini çıkararak tepkilerini ortaya koyma güçleri olduğunun da altını çizmiştir.

Şadi Çatı ise, dizinin insan onurunu zedelediğini belirterek “Bu sanatçıların fakir insanlar üzerinden para kazanmak istemeleri doğru değil” demiştir.