- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Eğitmenler Aranıyor!
- Ekip Arkadaşları Arıyoruz!
- Roman Eğitim Fonu Burs Başvuruları 15 Mart'a Uzatıldı!
- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Mentorler Aranıyor!
- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Değerlendirme Kurulu Üyeleri Aranıyor!
- En Roman Dostu Belediye Başkanı Aday Başvuruları Başladı!
- Roman Eğitim Fonu Burs Başvuruları Başladı!
- COVID-19’un Türkiye’deki Roman Toplulukları Üzerindeki Sosyo-Ekonomik Etki Araştırması Raporu İngilizce Olarak Yayınlandı.
- Romanlar Sorunlarına Çözüm Bekliyor
- 6 Şubat 2023’te Yaşanan Kahramanmaraş Depremleri Sonrası İhtiyaç Analizi
- Roman Entegrasyonu için AB Ödülü başvuruları açıldı.
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık'tan Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken'e Ziyaret
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık ve Milletvekili Sayın Cemal Bekle'den Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sayın Fatma Varank'a Ziyaret
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık Roman Milletvekilleri ile Bir Araya Geldi
- RODA Üyeleri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni Ziyaret Etti
- RODA'dan Geri Dönüşüm Atık Kooperatifi’nin Genel Koordinatörü Sayın Çiğdem Cengiz'e Ziyaret
- RODA'dan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Sayın Adem Ceylan'a Ziyaret
- RODA Ankara temasları başladı
- Pandemi Döneminde Roman Çocukların Eğitime Erişimi
- Roman çocuklar
- ROMAN ÇOCUKLARIN EĞİTİME ERİŞİMİ, PANDEMİDE YÜZDE 2’LERE KADAR DÜŞTÜ: “ÇOCUKLAR HAYAL KURMAYI BIRAKMIŞLAR”
- Elmas Arus, Kültürhane'nin konuğu oldu.
- Roman Diyalog Ağı Üyeleri Mersin’de
- “Buçuk” Belgeseli Kültürhane Mersin‘de Gösterildi.
- Roman Diyalog Ağı Olarak Adana’daki Üyelerimizle Görüşmelerimiz Devam Ediyor.
- Roman Diyalog Ağı Ekibi Adana’da
- Kültürhane Mersin'de Buçuk Gösterimi Gerçekleştirilecek
- RODA Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Şener’i Ziyaret Ettik
- Roman Diyalog Ağı Üyeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlar Şube Müdürü Ulaş Aydın ile Bir Araya Geldi
- RODA Üyeleri Balıkesir Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam ile Buluştu
İSTANBUL (DİHA) - Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Platformu, Sıfır Ayrımcılık Derneği ile Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi tarafından organize edilen "Romanlarla Dayanışma Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen panelde konuşan Roman Yurttaş Şadi Çatı, "Kentsel dönüşüm projelerinin, kültürlerini yok ettiğine dikkat çekerek, "Bizi bu projelerle bölüyorlar, ne dilimiz kalıyor, ne kültürümüz" dedi.
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Platformu, Sıfır Ayrımcılık Derneği ile Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi tarafından organize edilen, "Romanlarla Dayanışma Etkinlikleri" kapsamında, Cezayir Toplantı Salonu'nda, Roman yurttaşların "Kentsel dönüşüm" projelerinden kaynaklı yaşadıkları sorunlar ve maruz kaldıkları ayrımcılığa ilişkin panel düzenlendi. Panelin başlamasından önce konuşma yapan Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Platformu Sözcüsü Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Alus, "Roman yurttaşlara yönelik 'zihinsel ayrımcılık' ciddi bir boyutta yerini koruyor. Romanlar Türkiye'nin neresinde yaşıyorlarsa yaşasınlar hepsinin ortak mağduriyeti, kentsel dönüşüm" diye konuştu.
Hem evlerini yıktılar hem borçlandırıldılar!
Yapılan konuşmaların ardından Roman yurttaşların yaşadıkları sorunları anlatan belgesel film gösterimleri yapıldı. Moderatörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu'ndan Başak Ekim Akkan'ın yaptığı panele Yönetmen Nejla Osseiran, Belgin Cengiz ve Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'nden Roman yurttaş Şadi Çatı ile Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı'nın da konuşmacı olarak katıldı. Yönetmen Nejla Osseiran, evleri yıkılan Roman yurttaşların, borçlandırılarak apartman dairelerine yönlendirildiğini dile getirerek, Romanların bu şekilde kendi kültürlerinden ve yaşam bağlarından koparıldığına dikkat çekti. Osserian, apartmanlara yerleştirilen Roman yurttaşların da çoğunlukla bu tip dairelerde yaşamını idame edemeyerek, "bina" yaşamını da terk ettiklerinin altını çizdi.
'Vaatler verip çekip giderler'
Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'nden Roman yurttaş Şadi Çatı ise yapılan yıkımla 300 Roman ailenin evsiz kaldığına dikkat çekti. Çatı, AKP hükümetinin "Kentsel dönüşüm" projelerine tepki göstererek, "Eskiden bir fakirliğimiz vardı. 2002 yılında başımıza birileri geldi, her şeyimiz gitti, fakirliğimiz bile kalmadı" dedi.
"Kentsel dönüşüm" projeleri sonucunda yıkılan evleri ile birlikte kültürlerinin de yok olduğuna vurgu yapan Çatı, "Bizim kendi dilimiz vardır. Bu dili her yerde konuşamıyoruz çünkü kimse bilmiyor. Ancak kendi mahallemizde komşularımızla konuşurduk. Şimdi bizi bu projelerle bölüyorlar, ne dilimiz kalıyor, ne kültürümüz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık döneminde dile getirdiği, "Kimsesizlerin kimsesi olmaya geldik" söylemini hatırlatan Çatı, "Açık söylüyorum yalan söylüyorlar. Seçim dönemlerinde gelip, Roman derneklerinde konuşup vaatler verirler ama sonrasında çekip giderler" diye konuştu.
Kaynak: Besta Nûçe
31.10.2014
http://www.bestanuce1.com/haber/145396/romenler-icin-asimilasyonun-diger-adi-kentsel-donusum