- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Eğitmenler Aranıyor!
- Ekip Arkadaşları Arıyoruz!
- Roman Eğitim Fonu Burs Başvuruları 15 Mart'a Uzatıldı!
- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Mentorler Aranıyor!
- Roman Eğitim Fonu Burs Programı için Değerlendirme Kurulu Üyeleri Aranıyor!
- En Roman Dostu Belediye Başkanı Aday Başvuruları Başladı!
- Roman Eğitim Fonu Burs Başvuruları Başladı!
- COVID-19’un Türkiye’deki Roman Toplulukları Üzerindeki Sosyo-Ekonomik Etki Araştırması Raporu İngilizce Olarak Yayınlandı.
- Romanlar Sorunlarına Çözüm Bekliyor
- 6 Şubat 2023’te Yaşanan Kahramanmaraş Depremleri Sonrası İhtiyaç Analizi
- Roman Entegrasyonu için AB Ödülü başvuruları açıldı.
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık'tan Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken'e Ziyaret
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık ve Milletvekili Sayın Cemal Bekle'den Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sayın Fatma Varank'a Ziyaret
- RODA Kapasite Geliştirme Uzmanı Sertaç Işık Roman Milletvekilleri ile Bir Araya Geldi
- RODA Üyeleri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni Ziyaret Etti
- RODA'dan Geri Dönüşüm Atık Kooperatifi’nin Genel Koordinatörü Sayın Çiğdem Cengiz'e Ziyaret
- RODA'dan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Sayın Adem Ceylan'a Ziyaret
- RODA Ankara temasları başladı
- Pandemi Döneminde Roman Çocukların Eğitime Erişimi
- Roman çocuklar
- ROMAN ÇOCUKLARIN EĞİTİME ERİŞİMİ, PANDEMİDE YÜZDE 2’LERE KADAR DÜŞTÜ: “ÇOCUKLAR HAYAL KURMAYI BIRAKMIŞLAR”
- Elmas Arus, Kültürhane'nin konuğu oldu.
- Roman Diyalog Ağı Üyeleri Mersin’de
- “Buçuk” Belgeseli Kültürhane Mersin‘de Gösterildi.
- Roman Diyalog Ağı Olarak Adana’daki Üyelerimizle Görüşmelerimiz Devam Ediyor.
- Roman Diyalog Ağı Ekibi Adana’da
- Kültürhane Mersin'de Buçuk Gösterimi Gerçekleştirilecek
- RODA Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Şener’i Ziyaret Ettik
- Roman Diyalog Ağı Üyeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlar Şube Müdürü Ulaş Aydın ile Bir Araya Geldi
- RODA Üyeleri Balıkesir Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam ile Buluştu
Avrupa Konseyi Raoul Wallenberg İnsani Yardım Ödülü'nün sahibi Elmas Arus, Romanlar'ın çok iyiyi görmedikleri için her koşulda gülümsediklerini söyledi... T.Ü Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencilerinin uygulama etkinliğinde konuşan Arus, gençlerin sorularına içtenlikli ve ilginç yanıtlar verdi...
Avrupa Konseyi Raoul Wallenberg İnsani Yardım Ödülü'nün sahibi Elmas Arus, Romanlar'ın çok iyiyi görmedikleri için her koşulda gülümsediklerini söyledi. Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencilerinin uygulama etkinliğinde konuşan Arus, gençlerin sorularına içtenlikli ve ilginç yanıtlar verdi. Arus'un çektiği 'Buçuk' isimli belgeselin de gösterildiği etkinlik, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği 'Çoşkunsu Müzik Grubu'nun müzik ve dans gösterisi ile başladı.
Türkan Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Yönetmen Arus, belgeseli hangi düşünceler sonucu çekme kararı aldığını anlattı. Mezun olduğu T.Ü'nde olmaktan mutlu olduğunu kaydeden Arus, “Edirne'deki öğrencilik yıllarımda ilk defa kendi toplumum dışında farklı bir Roman topluluğu ile karşılaştım. 'Bu kadar aynıysak neden bu kadar farklıyız?' diye düşündüm ve bu belgeseli çekmeye karar verdim. Kısıtlı bütçeyle ve gönüllü arkadaşlarımla yol parası buldukça çekim yapmaya gittik. “ dedi.
Birlikte çalıştığı gönüllü ekiple 2009 yılında 'Sıfır Ayrımcılık Derneği'ni kuran Arus, derneğin amacının da Romanların tanınması, anlaşılması ve birlikte yaşamın kolaylaştırılması olduğunu kaydetti. Yeni projeleri, “Kaçak Hayatlar” isimli belgeseli, Antalya Film Festivaline yetiştireceklerini kaydeden Arus, “Bu belgeselde, Türkiye'de çalışan yabancı kadınlarının sorunları, mağduriyetlerini anlatacağız” dedi. Arus, “Buçuk” belgeselinin çekimleri sırasında Edirne 'Kemikçiler'de yaşadığı bir anısını ise şöyle anlattı.
“Çekim yapmak için Kemikçiler'e gittiğimde beni aralarına almadılar. Bu sırada küçük bir kız çocuğu yüzümdeki beni gördü ve benim de Roman olduğuma karar verdi. Yüzümdeki ben ilk defa işe yaradı. Akrabalarımın da katkısıyla onların içine girdim. Çünkü tanımadıkları insanları aralarına almıyorlar. Ben de akraba ilişkileri üzerinden gittim. Dayım güçlü bir konumdaydı, onu ikna etmeye çalıştım. Çünkü belirli bir konuma gelenler Çingeneliği reddediyor ve bu konunun açılmasını istemiyor. Önce bu düşüncede olanları ikna ettim.
İlişkisiz toplumun içine giremiyorsunuz. Girseniz de size inanmaları zor oluyor. Edirne'den başlattığım belgesel çalışmam sırasında Uğur Yücel'in bana inanarak bütün ekipmanını vermesi çok önemliydi. Kendisine ve bana emeği geçen tüm hocalarıma bu organizasyonu düzenleyen arkadaşlarıma ve hocalarına çok teşekkür ediyorum...”
Türkiye'nin bir çok şehrinden insanla yapılan röportajlar ve hayatlarından görüntülere yer verilen belgeselde, 'Romanlar kimdir, kültürleri, inançları nasıldır, soruları sorularak, diğer insanların onlara nasıl baktığı, kökenlerinin nereden geldiği anlatılıyor ve tüm insanların eşitliği teması ön plana alınıyor.
Yönetmen Arus, gençlerden gelen, “Neden zor şartlarda da yaşasalar da Romanların yüzleri hep güler ve neşelidirler?” sorusuna ise, “Çok iyiyi hiç görmedikleri için kötü ve iyiyi tartamıyorlar. Çünkü yaşadıkları ortamın daha iyisini bilmiyorlar. Hayatları hep öyle olmuş. Yani iyiyi görmüş olsalardı, dönüp geçmişe bakarlar ve yüzleri gülmezdi” yanıtını verdi.
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Günşen, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Cengiz Dane ve Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı'nın da izlediği etkinlikte Proje Sorumlusu Öğrenci Özlem Varelci Elmas Arus'a meyve sabunu sepeti ve badem ezmesi tarafında takdim etti. Okul Müdürü Doç. Dr. Cengiz Dane adına da Turan Şallı'ya teşekkür belgesi verildi.
Erhan EKLER
25.12.2014
Kaynak: Edirne Hudut Gazetesi
http://www.hudutgazetesi.com/haber/21207/ustu-nese-alti-dram.html